Blog

De ce ar trebui sa iti reinnoiesti polita RCA, chiar daca nu mergi cu masina in aceasta perioada

In ultima vreme, se discuta foarte mult de asigurarile auto. Unii soferi s-ar putea simti tentati sa nu isi reinnoiasca polita RCA, deoarece poate ca unii nu circula la fel de mult cu masina in aceasta perioada, si sa astepte pana la ridicarea acestor masuri pentru a reface polita. Ceea ce este atat ilegal, cat si periculos pentru toti ceilalti participanti la trafic.

  • Dincolo de faptul ca este absolut obligatorie, exista mai multe aspecte de care soferii trebuie sa tina cont atunci cand se gandesc la polita RCA. In acest context, comunitatea FII TREAZ LA VOLAN! a lansat un infografic prin care le readuce aminte soferilor argumentele pentru care acestia ar trebui sa isi mentina RCA chiar si in aceasta perioada, chiar daca nu circula la fel de mult cu autovehiculul - desi aglomeratia din unele intersectii ale capitalei ne contrazice de multe ori.

  •  
  • Poate aparea o urgenta.Daca apare o situatie urgenta sau neasteptata si soferul trebuie sa plece cu masina, nu va avea timp sa reinnoiasca polita.

  • Daca soferul este implicat intr-un accident si este vinovat, va plati toate pagubele din buzunarul sau. Daca are de unde. Riscul este foarte mare chiar si pentru un drum scurt: daca soferul este implicat intr-un accident produs din vina lui sau pentru care este gasit vinovat, va plati din buzunar toate daunele produse. La acestea se adauga si sactiunile legale pentru lipsa asigurarii RCA, chiar si daca nu este el cel vinovat de producerea accidentului.

  • Fara RCA, nu se poate face constat amiabil, chiar daca soferul nu este cel vinovat. Fara o polita RCA, un constat amiabil nu poate fi completat. Asadar, persoana implicata este nevoita sa se prezinte la Politie, impreuna cu celalalt sofer, chiar daca este vorba de un accident usor, soldat doar cu daune materiale, care nu este comis din vina sa.

  • Poate fi sanctionat. Atentie! Soferii prinsi fara RCA vor fi sanctionati cu amenda, cuprinsa intre 1.000 si 2.000 lei, precum si cu retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare.

  • Legal, chiar daca masina sta in parcare, trebuie sa aiba RCA. Sunt exemple multe de cazuri in care masini parcate au luat foc si au produs daune bunurilor si chiar persoanelor din jur.